S glavoboljom se ne mora živjeti

U svakodnevnoj liječničkoj praksi pacijentima s osjetljivim želucem preporučuje se korištenje paracetamola kao dodatne terapije kod bolesti u kojima glavobolje dodatno otežavaju opće stanje; kod jakih prehlada, gripe i drugih viroza.

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, a pogađa sve dobne skupine. Prema jednom istraživanju čak 99% žena i 93% muškaraca tijekom svog života imalo je glavobolju najmanje jednom u životu. Procjenjuje se da oko 50% opće populacije ima simptome glavobolje unutar godine dana.

LEKADOL® je lijek čija djelatna tvar paracetamol uspješno suzbija blagu do umjerenu bol, a poželjno ga je uzeti od prvih simptoma boli. Kako prilikom korištenja prema uputama ne postoji opasnost od navikavanja, preporučuje se i osobama koje pate od učestalih glavobolja. Kod uzimanja lijekova, uvijek se preporučuju oni koji u najmanjoj mogućoj mjeri opterećuju probavni sustav, osobito želudac. LEKADOL® je jedan od takvih lijekova, a uz to je pogodan i za osobe koje su već ranije patile od različitih želučanih tegoba, uključujući i čir na želucu ili dvanaesniku. Primjena lijeka LEKADOL® je relativno sigurna, a nuspojave su rijetke, naravno ukoliko se uzima prema preporukama iz upute i od strane liječnika ili ljekarnika.

Tenzijska glavobolja i migrena

Glavobolja je jedan od najčešćih bolnih sindroma u ljudi. Obzirom na uzrok, glavobolje možemo podijeliti na primarne i sekundarne. Primarne glavobolje su one kod kojih je uzrok glavobolje nepoznat tj. nisu povezane s nekim drugim stanjem ili bolešću, a sekundarne glavobolje su one koje se javljaju uslijed nekog poznatog uzroka kao što su npr. infekcija, tumorski proces, ozljeda i sl. Primarne glavobolje su najčešće, no da bi se neka glavobolja klasificirala kao primarna izuzetno je važno prethodno isključiti postojanje poznatog uzroka, što naravno utječe i na sam način liječenja. S obzirom da je uzrok primarnih glavobolja nepoznat, njihova terapija je simptomatska.

Primarne glavobolje dijelimo na tenzijske glavobolje, migrene i tzv. „cluster“ glavobolje (napadaji glavobolje koji se javljaju u nakupinama s tendencijom periodičnog ponavljanja; rijetke su i češće u muškaraca). Najčešća primarna glavobolja je upravo tenzijska glavobolja, koja se nekada nazivala i „stres“ glavobolja iz razloga što se stres smatra jednim od njenih pokretača. Tenzijska glavobolja nešto je češća je u žena, nego u muškaraca (omjer 5:4). Počinje se javljati u dobi između 25-30 godine, no najveća učestalost joj je između 30 do 39 godina. Može trajati od 30 minuta do tjedan dana, a najčešće se javlja do jednom mjesečno (u prosjeku oko 12 dana/godinu) što se klasificira kao rijetka, povremena tenzijska glavobolja. Glavobolja tenzijskog tipa nastaje zbog napetosti mišića u području glave i vrata, stresa, nepravilnog držanja, naprezanja očiju, nedostatka sna i umora, promjene obrasca spavanja, hormonskih fluktuacija kod žena, ali i kod psiholoških stanja poput depresije. U slučaju tenzijske glavobolje, bol se javlja u potiljku ili u predjelu čela, bilateralno, ima karakter pritiska i zatezanja, a blagog je do umjerenog intenziteta.

Migrena je druga najčešća vrsta primarne glavobolje. Od nje pati svaka šesta žena i svaki petnaesti muškarac, a najčešće se javlja u dobi od 20 do 40 godina. Migrena nas onemogućuje u obavljanju i najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti. Početni simptomi migrene mogu uključiti zamućenje vida, vrtoglavicu i promjenu raspoloženja, trnjenje ruku i nogu. Nakon toga, najčešće dolazi do pojave glavobolje. Trajanje glavobolje je individualno, a može trajati od 4 do maksimalno 72 sata.

Kako migreni prethode gore navedeni simptomi, na njenu pojavu i jačanje je moguće djelovati. Dokazi iz kliničkih studija sugeriraju da rani, pravovremeni početak liječenja napadaja migrene, uključujući liječenje paracetamolom u dozi od jednog grama (jedan od prvih izbora kod migrene blage do umjerene jakosti), može rezultirati ranijim oslobađanjem od boli, manjom onesposobljenošću, manjom učestalošću ponavljanja napadaja i manjim brojem nuspojava.

Prema EFNS smjernicama (European Federation of Neurological Societies) paracetamol u dozi od 1000 mg je jedan od lijekova prvog izbora i za liječenje glavobolje tenzijskog tipa i za migrene blage do umjerene jakosti.

LEKADOL® sadrži djelatnu tvar paracetamol pa ga je zbog blagotvornog učinka na različite vrste glavobolje i drugih bolova uputno imati u ormariću s lijekovima.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.