Napadaj migrene i tenzijska glavobolja

Paracetamol se preporučuje pacijentima koji pate od migrene jer može učinkovito ublažiti ili čak posve spriječiti napadaj, ukoliko se primijeni u fazi pojave simptoma koji najavljuju migrenu odnosno na samom početku.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, migrena se najčešće počinje javljati u pubertetu, a najviše zahvaća populaciju u dobi od 35 do 45 godina. Uslijed hormonskih utjecaja migrena dvostruko češće zahvaća ženski spol (omjer Ž:M =2:1). Karakterizira ju umjerena do teška bol u području jedne polovice glave, praćena mučninom i katkada povraćanjem, koja se pogoršava s fizičkom aktivnošću. Migrena nas onemogućuje u obavljanju i najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti. Početni simptomi migrene mogu uključiti zamućenje vida, vrtoglavicu i promjenu raspoloženja, trnjenje ruku i nogu. Nakon toga, najčešće dolazi do pojave glavobolje. Trajanje glavobolje je individualno, a može trajati od 4 do maksimalno 72 sata. Kako migreni prethode gore navedeni simptomi, na njenu pojavu i jačanje je moguće djelovati. Izbjegavanje uzročnih čimbenika koji potiču napadaj migrene kao i pravovremena primjena paracetamola u dozi od jednog grama u visokom postotku mogu spriječiti nastanak ili ublažiti njezinu jakost, odnosno skratiti trajanje migrene ukoliko se ona ipak pojavi.

Glavobolja tenzijskog tipa može nastati zbog napetosti i boli mišića, osobito u području glave i vrata, dugotrajnijeg nepravilnog držanja, psihičkog i/illi fizičkog stresa, nedostatka sna, promjene obrasca spavanja, umora i iscrpljenosti, naprezanja očiju te uslijed gladi, dehidracije i hormonskih promjena kod žena, a može potrajati do tjedan dana. U slučaju tenzijske glavobolje, bol može biti prisutna u području  potiljka, vrata i ramena, oko ušiju i početnog dijela čeljusti ili u području čela.

LEKADOL® sadrži djelatnu tvar paracetamol pa ga je zbog blagotvornog učinka na različite vrste glavobolje kao i na druge bolove uputno imati u ormariću s lijekovima.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.