Indikacije

Gripa i prehlada su bolesti dišnog sustava uzrokovane virusima, a prenose se kapljičnim putem, direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili preko zaraženih predmeta. Od početka zaraze do pojave simptoma obično prođe 1-3 dana.

Prehlada je blaža infekcija gornjih dišnih puteva, a traje oko tjedan dana. Simptomi mogu biti grlobolja, kašalj, kihanje, začepljen nos, curenje iz nosa, glavobolja, suzenje očiju, umor te ponekad i povišena tjelesna temperatura. Uobičajeno prolazi bez posljedica, a neugodne simptome, bolove i temperaturu, možete ublažiti primjenom LEKADOL® plus C granula.

Kod izraženih simptoma preporuča se nekoliko dana mirovanja uz povećani unos tekućine. Nakon izlječenja stječe se imunitet na virus koji je uzrokovao prehladu. Budući da je poznato preko 200 virusa koji uzrokuju prehladu i da virusi mutiraju, postoji velika vjerojatnost da prehladu dobijete i nekoliko puta godišnje.

Gripa (influenza) je teža zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusima influence tipa A, B ili C. Započinje iznenada visokom temperaturom (iznad 39°C), glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, klonulošću i umorom. Nakon nekoliko dana javljaju se i dišni simptomi kao kod prehlade. Čim osjetite prve simptome gripe, možete početi uzimati LEKADOL® plus C jer on brzo snižava povišenu tjelesnu temperaturu, uklanja glavobolju, kao i bolove u mišićima i zglobovima te tako vraća osjećaj zdravlja.

Kod gripe je vrlo važno mirovanje te povećani unos tekućine. Gripa uglavnom završava ozdravljenjem, no moguće su i komplikacije (bakterijske superinfekcije i sl.) osobito kod djece i starijih osoba, odnosno osoba s oslabljenim imunitetom. U slučaju da se ne oporavljate 5-7 dana, da ne možete sniziti povišenu tjelesnu temperaturu ili imate teškoća s disanjem, gutanjem i sl., odmah se obratite liječniku koji će odrediti daljnje liječenje.

Nakon izlječenja stječete imunitet na virus koji je uzrokovao gripu. Kako uzročnik gripe u sljedećoj sezoni može biti virus drugog tipa, imunitet stečen u ovoj sezoni ne mora vas nužno štititi sljedeće sezone. Za prevenciju gripe svakako se na vrijeme informirajte o mogućnosti cijepljenja.

Za ublažavanje bolova kod gripe i prehlade lijek se ne smije uzimati dulje od 5 dana, a za snižavanje povišene tjelesne temperature lijek se ne smije uzimati dulje od 3 dana bez savjetovanja s liječnikom.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.